Publicatie over de KJMV-clubdag in NH-dagblad editie Waterland

ingevoerd op 20-11-2017

Uren kijken naar hoe motor in elkaar zit

 

Klassieke Japanse Motorfietsen Vereniging

door: Jannelies Blommaert

De Klassieke Japanse Motorfietsen Vereniging bestaat deze maand 30 jaar. Reden genoeg om een show te organiseren in Hotel De Rijper Eilanden. De meer dan 70 motoren, van Japanse, maar ook andere merken, trokken veel bezoekers. Waaronder oud-racekampioenen.

De Vereniging, met ruim 200 leden uit heel Nederland, is in 1987 opgericht met het idee om de Japanse racemotoren te behouden. In de jaren zestig en zeventig waren ze in korte tijd enorm populair. Ze versloegen al snel de motoren van andere merken in races. Eddy Bron, zoon van oud-racer Rob Bron: „Het ging niet om de looks, meer om de techniek. De Japanners, van de merken Honda, Kawasaki, Suzuki en Yamaha, waren enorm innovatief. Ook de overgang van vier- naar tweetact speelde mee. Met zelf sleutelen kwam je ook een heel eind, maar de fabrieksmotoren ontwikkelden snel door. En daarmee won je races.”

Marcel Ankoné, in 1975 Nederlands Kampioen, in 1976 derde bij de Grand Prix van Spa-Francorchamps: „Ik ben begonnen met straatracen en heb daarna zes jaar meegedaan aan grote wedstrijden. Ik vind het mooi wat er nu tijdens zo’n classic evenement bij elkaar staat. Pure nostalgie.”

Wat de motorfietsen zo speciaal maakt? Clublid Alfons Smit: „Wij kunnen echt blijven kijken naar hoe de stangetjes in elkaar zitten. Zó mooi, dat hadden de Japanners goed door. En met onze club hebben we er mede voor kunnen zorgen dat ook deze motorfietsen klassiekers zijn geworden.” Voorzitter Peter van der Zon, Hondabezitter: „Het waren gebruikersfietsen, niet om te bewaren. Wij wilden ze op de weg houden of op z’n minst in goede conditie.”

Toch staan er ook merken uit andere landen op de show. Clublid Frans Forrer, al 53 jaar Honda-rijder: „Ik houd van Honda, om het geluid en de techniek van toen. Het ging niet stuk. Maar ik kan ook genieten van een Moto Guzzi of Norton, die hier ook tussen staan.” Van der Zon: „Wij hadden voor ons dertigjarig jubileum Jaap Timmer, ook wel Mr. TT genoemd, willen vragen om te spreken. Maar hij is helaas overleden. Daarom hebben we gekozen voor een Tribute aan Jaap. Jaap hield van alle motormerken. Daarom wilden we ook bezitters van andere motormerken vragen hier hun pronkstuk te showen.” En voor wie wilde: er lag ook een sigaartje klaar voor wie zijn eer wilde betonen aan Mr. TT.

 © Foto Wim Egas

 © Foto Wim Egas © Foto Wim Egas