Werd ‘Vliegende tandarts’ Gerrit Wolsink uit Lochem afgesneden?

ingevoerd op 19-12-2018

Werd motorcrosser Gerrit Wolsink (1947), legendarisch als De Vliegende Tandarts uit Lochem, in de strijd om de wereldtitel afgesneden door concurrent Jaak van Velthoven? Tv-programma Andere Tijden Sport zoekt het antwoord in Markelo.

Bert Janssen 15-12-18, 11:42

 

Twee Achterhoekse iconen hebben de crossmotor aangetrapt voor een ronde over circuit De Herikerberg. Bijna-wereldkampioen Gerrit Wolsink (1947) en Hummeloër Bennie Jolink (1946), boegbeeld van rockband Normaal en zelf fanatiek motorcrosser, namen hobbels en kuilen in het Markelose zand. Daar ligt ook de Gerrit Wolsink-springbult.

Nadat Jeffrey Herlings medio september in Assen wereldkampioen motorcross was geworden in de koningsklasse, zocht de redactie van Andere Tijden Sport naar de reden waarom dat toenmalig crack Gerrit Wolsink ruim veertig jaar geleden niet lukte.

 

Afgesneden

Gesuggereerd is dat de Lochemer, tijdens de Grand Prix in de 500 cc-klasse van 1976 op het motorcrosscircuit bij Markelo, werd afgesneden door concurrent Jaak van Velthoven.

De hoofdrolspelers uit die tijd zijn opgespoord. De Belg Van Velthoven ontkent het opzettelijk dwarszitten van de crossende tandarts. Wolsink, die met de vut is en in Amsterdam woont, ziet dat anders. Toenmalig collega-crosser Roger de Coster levert commentaar.

In de uitzending verwoordt Bennie Jolink de enorme impact die de prestaties van Gerrit Wolsink op (boeren)jongens in het oosten en elders op het platteland had. Waar de Lochemer de Achterhoek sportief op de kaart zette, deden Jolink en Normaal dat met hun boerenrock. Beiden Oerend Hard...

 

Spetters

De uitzending gaat in op de Grand Prix die Wolsink in 1979 voor 30.000 liefhebbers op de Herikerberg reed. Paul Verhoeven maakte daar opnamen voor Spetters. Succesvol motorcrosser Gerrit Witkamp, gespeeld door Rutger Hauer, is in die film het idool voor drie jongeren, neergezet door wijlen Hans van Tongeren (Rien), Maarten Spanjer (Hans) en Toon Agterberg (Eef). Filmkarakter Gerrit Witkamp kreeg dezelfde initialen als Gerrit Wolsink, maar reed op een ander motormerk. Wolsink gaf een Suzuki de sporen, Witkamps stand-in Graham Noise scheurde op een Honda.

De Tukkers Herman Bronsvoort en Hendri Markvoort, die de tv-opnamen bijwoonden en nauw betrokken zijn bij wedstrijden op het Markelose circuit, vermoeden dat sponsorafspraken tot die merkwissel leidden. Producent van Spetters, dat in 1980 voor rumoer onder feministen zorgde, was Joop van den Ende.

---

Andere Tijden Sport wordt medio maart uitgezonden.

Schermafbeelding 2018-12-19 om 13.58.19 Schermafbeelding 2018-12-19 om 13.58.19
Spetters-metRutgerHauer Spetters-metRutgerHauer