Oudste Dakar-rijder Martien Jimmink neemt als gast van de Zwarte Cross de Woudrukkers mee, zijn huisband

ingevoerd op 01-05-2019

SCHAGEN

’Niks is onmogelijk’ is dit jaar het thema bij de Zwarte Cross in Lichtenvoorde, Gelderland. Martien Jimmink uit Kolhorn mag er in een van de feesttenten vertellen hoe hij dit jaar als oudste deelnemer ooit de Dakar Rally uitreed. Schager band de Woudrukkers ondersteunt hem.

Jaarlijks komen er tienduizenden mensen op het evenement met tussen de dertig en veertig podia af. Voor de Woudrukkers was het daarom een langgekoesterde wens om als act op Zwarte Cross te staan.

Na tien jaar stad en land afgaan met hun zogeheten ’rock & loll’-muziek zou dat ook een keer tijd worden, vonden ze. Overal waar ze optreden is het feest, ook al spelen ze nooit top 40-nummers.

Dorpsgenoot

„De Zwarte Cross is qua muziek helaas een andere weg in geslagen dan de muziek die wij maken. Toen werd het lastig”, vertelt bandlid Ruud Beers. Jimmink, sinds een paar maanden dorpsgenoot van Beers, toont nu aan dat niks inderdaad onmogelijk is.

Toen de organisatie van de Cross hem belde met de vraag of hij zijn verhaal wilde presenteren op een van de podia, was de Kolhorner resoluut: alleen op voorwaarde dat de Woudrukkers mee mogen.

En zo maken de rallyrijder en de band er een tweeluik van. Jimmink vertelt zijn verhaal en tussendoor verzorgen de Woudrukkers toepasselijke muziek. „De organisatie wil ons misschien ook nog als individuele act later op de dag laten spelen”, vertelt Beers.

’Theaterweide’

Jimmink en de Woudrukkers staan tijdens het meerdaagse evenement op 19 juli in de zogeheten ’Theaterweide’. Er is daar ruimte voor tweehonderd man. „Dat vinden wij natuurlijk wel klein, maar daarom is het zaak dat we zo snel mogelijk het dak eraf spelen”, grapt Beers.

Voor de Woudrukkers is dit uitstapje met Jimmink een mooi tussendoortje tijdens de Trektocht. Zo noemen ze hun jaarlijkse tour langs kermissen, besloten feesten en festivals. Onder meer Anna Paulowna, Dirkshorn, ’t Veld en Warmenhuizen staan deze zomer op het programma. Wéér, want de band speelt vrijwel jaarlijks op de kermis in deze dorpen.

Oostknollendam

„Het is voor ons leuk dat we daarnaast op steeds meer andere plekken gevraagd worden.” Zo staan ze de komende maanden in Oostknollendam, Steenwijkerwold, Joure en Groningen.

„Het geheim is dat wij onszelf heel sociaal vinden. De West-Friese nuchterheid zit er goed in. Overal waar we staan maken we met iedereen een praatje. Dan krijg je een hoop vrienden die je ook optredens gunnen. Vijf jaar geleden moesten we alle kroegen nog af om te smeken, nu worden we steeds vaker zelf gebeld.”

De band die naar eigen zeggen is ontstaan tijdens een concert van Normaal had toen een stiekeme droom om ooit het voorprogramma van die band te doen. Dat lukte. „Daarna zijn we verder gaan dromen. De Zwarte Cross stond toch wel op één.”

Cas Broxterman

27/04/2019 om 08:20

aaa0930c-68da-11e9-aac4-02d2fb1aa1d7 aaa0930c-68da-11e9-aac4-02d2fb1aa1d7